1. marec 2018

Malta 2017


Avtor: Tomi
Sopotniki: Nataša, Darja, Blaž

Decembra smo šli na Malto in po pravici povedano se mi ne da pisat potopisa, ker je le-teh dovolj po 'ntrneti. Bom pa naštel recimo 10 anekdot, dejstev ali pripetljajev, katere smo doživeli tam.

  1. Rent. Hja, po nakupu letalskih kart, mimogrede povratna iz Trevisa je bila 43€ na osebo, sem na spletni strani ryanaira rezerviral še rent. Seveda brez prebrat drobnega tiska. Pri prevzemu avtomobila je agent zahteval kreditno kartico z limitom 1500. Blaž sicer premore takšen limit, vendar ne dnevni tako, da nam ni preostalo drugega kot doplačat dodatno zavarovanje, ki je bilo dražje kot celoten najem avtomobila.
  2. Betula. Prvi večer smo šli na rundo v bližnjo betulo ob hotelu. No, pravzaprav je bil Pub. Tu smo spoznali lastnika Geoffa, kateri nam je precej nevsiljivo predstavil celotno Malto. Celo trodnevni plan ogledov nam je izpisal. Zaupal nam je, da naslednje leto bo obiskal Slovenijo. Povprašal nas je po kakšnem nekomercialnem kotičku, pa smo ga poslali v Šentjur. Priporočam obisk njegovega puba. Geoff je bil tudi edini domačin, s katerim smo navezali tesnejši stik.
  3. Lejvu. Maltežani vozijo po levi in volane imajo na desni. To pomeni, da ne bo šlo brez primljenega levega boka.
  4. Xmas. Malto smo obiskali pred božičnim časom, tako, da je bilo vse božično/novoletno okrašeno. Funny fact: Med božičnimi /novoletnimi dekoracijami ni bilo snežink, ker tega pač ne poznajo.
  5. Džabe. Malta je poceni. Letalo, rent, spanje in hrana za okoli 200€ na osebo. Za 5dni.
  6. Jezik. Maltežani govorijo odlično angleško in zadovoljivo italijansko. Med seboj se pogovarjajo malteško.
  7. Bomba. Na otoku je ena "cerkvica", ki ima filmsko zgodbo. Namreč med drugo svetovno vojno je nanjo padla poltonska bomba. Prebila streho in padla v notranjost, kjer je na mašo čakalo 300 ljudi. In ni eksplodirala. Ta "cerkvica" se imenuje Rotunda v Mosti.
  8. Šok. Prvič v življenju sem slišal pesem "Šok" slovenskega slavčka Damjana Murka. Blaž mi ga je dal poslušat.
  9. Plan. Za 6 oz. 5 dnevni plan po Malti, najbolje, da vprašate Nino Potuje.
  10. Gostoljubnost. Večer pred odhodom gremo tankat na črpalko. Ker je bila ura že pozna je bila črpalka že zaprta in edina možnost je bila plačati z avtomatom za gotovino. 20€ dam v avtomat in zgodi se nič. Račun je sprintalo, tankat pa ni dovolilo. Na vratih je pisalo, da v primeru težav naj se zglasimo med delavnim časom skupaj z računom. Mi smo imeli naslednji dan let pa še pred odprtjem črpalke. Takrat pa pride mimo Geoff z nečakom! Kako majhna je ta Malta. Nečaka pošlje domov po 20€ in obrazloži, da se bo on v prihodnjih dneh pomenil z lastnikom črpalke. To je zaupanje in to je gostoljubnost.Pogled na ulice malte iz Upper Barakka Gardens


Pogled na Valetto, glavno mesto Malte, iz Senglee, konkretno z vrtov Gardjola, na sliki stolp Gardjola (oči in ušesa malteškega pristanišča)


Novoletna okrasitev centra Valette

Red Tower


Dwejra Bay in Fungus Rock
Ta' Pinu


Ta' Pinu mozaik

Xlendi Bay

CitadelaXaghra Church

Popeye Village

Dingli Cliffs

Blue Grotto

Marsakloxx

Podzemna pokopališčaRotunda of Mosti


                                                                                                                                                                                             

0 komentarji:

Objavite komentar