5. julij 2017

Priprave na transibirsko

Organizacija takega potovanja ni noben bavbav, potrebna je le dovolj zgodnja priprava potrebnih dokumentov. Vožnja z vlakom zahteva, da se celotno pot planira dobesedno do minute natančno. Da torej že vnaprej točno veš, kje in kdaj se boš nekje nahajal, kdaj in kaj boš tam videl in kje boš spal. Pripravil sem kronološki pregled tega, kako sem uredil dokumente. Ne vem, ali je to idealen oziroma najcenejši postopek. Lahko pa rečem, da ob ponovitvi izleta sam ne bi ničesar spreminjal.

14.2. Rezerviral sem karte za vlak. Kako? Obstaja več agencij, ki se s tem ukvarja. Sam sem jih rezerviral pri angleško / ruski turistični agenciji »Real Russia«. Imajo pregledno aplikacijo, kjer se lahko igraš z datumi, cenami in razredi spalnih vagonov. O razredih spalnih vagonov se bom razgovoril v potopisu. Ko sem izbral in potrdil termine, sem s strani agencije dobil predračun. Skupen strošek za vlak karto iz Moskve do Pekinga z vmesnimi postanki v Krasnojarsku, Irkutsku in Ulan Batorju je znesel okroglih 700€ na osebo. Mimogrede, kasneje sem izračunal, da če bi kupoval karte direkt na postajah oziroma direkt od ruskih železnic, bi za to relacijo plačal 492€. Kaj se splača presodite sami. Najprej sem plačal 60€ na osebo za akontacijo, čez približno en mesec dni pa še preostali del. Mimogrede, najcenejša varjanta bi bila, da bi kupil karte na licu mesta, a ker sem bil omejen s časom, slednje ni prišlo v poštev. Rado se namreč zgodi, da so vlaki polno zasedeni in rezervirani tedne vnaprej.

15.2. Po plačilu akontacije se je začelo resno iskanje enosmerne letalske karte iz Pekinga do Benetk. Iskanje je potekalo preko ustaljenih spletnih strani – Skyscanner, Edreams, Kayak, itd. Dobil sem jo za sprejemljivih 235€ in jo nemudoma plačal.

29.3. Dva meseca pred odhodom je bila vlak karta Dunaj – Moskva na razpolago. Že prej sem pregledal vozne rede na Bahn.de. Preko slednje strani je mogoče tudi kupiti karto, vendar sem jo raje kupil fizično in sicer na Hauptbahnhofu na Dunaju. Mislim, da jo je mogoče dobiti tudi na železniški postaji v Ljubljani. Za vlak karto Dunaj – Moskva sem plačal 165€ na glavo.

30.3. Vlak in letalske karte sem uredil, napočil je čas za vizum birokracijo. Ta dan smo na spletni strani Expresstorussia vplačali rusko povabilno pismo (LOI – Letter Of Invitation) in ga naslednji dan v PDF obliki tudi dobili. 18$ po glavi.

03.4. Rezervacija hostla v Krasnojarsku in Pekingu. Cena obeh prenočišč je bila sitnica. Med 5 in 10€ na noč.

03.4. Naj se malce razpišem o ruskem vizumu. Rusi so v Ljubljani odprli vizumski center, kateri ni nič drugega kot agencija, ki posreduje dokumentacijo na veleposlaništvo. Seveda ne zastonj. Za storitev računajo 25€, kar je treba prišteti k ceni vizuma – 35€. Na spletnih forumih sem bral, da ruljo, ki hoče papirje oddati kar na veleposlaništvu, gladko zavrnejo in pošljejo na »njihovo« agencijo. Mi se nismo dali in na strani ruskega veleposlaništva (Visa.kdmid.ru) zaprosili za termin ter ga tudi dobili. Teden dni kasneje.

No, naj ponovim, kaj konkretno potrebuješ za ruski vizum:
 1. Povabilno pismo – dobiš ga na Expresstorussia.com;
 2. Potni list, veljaven še najmanj 6 mesecev, z vsaj dvema prostima stranema;
 3. Natisnjeno in lastnoročno podpisano vlogo, ki jo dobiš na strani Visa.kdmid.ru;
 4. Barvno fotografijo za dokumente;
 5. Dokazilo o zdravstvenem zavarovanju, najbolje da z dodatnim prispisom, da velja v ruski federaciji;
 6. Dodatne info najdeš na http://www.veleposlanistvorusije.mid.ru/ in Vhs-slovenia.com.
10.4. Sašo je na veleposlaništvo odnesel vso potrebno dokumentacijo. Popolno in pravilno izpolnjeno. In dejansko je šlo skozi. Čez pet dni je Sašo dobil nov termin za prevzem vizumov. Zlato pravilo se torej glasi: prinesi popolne podatke, nič ne sprašuj in se pretvarjaj, da veš, kaj delaš. Takoj ko pokažeš negotovost, te namreč hladno pošljejo na agencijo, kjer »ti bodo oni pomagali«.

18.4. Zaprosili smo za termin za oddajo dokumentacije za kitajski vizum in ga tudi dobili. Relativno pozno, šele 3. maja.

Za kitajski vizum potrebuješ:
 1. Potni list veljaven še najmanj 6 mesecev z vsaj dvema prostima stranema;
 2. Natisnjeno in lastnoročno podpisano vlogo, ki jo dobiš tukaj: http://si.chineseembassy.org/eng/lsfw/visastochina/P020130828731002615705.pdf;
 3. Barvno fotografijo za dokumente;
 4. Letalsko / vlak karto in rezervacijo hotela (lahko se sicer zgovoriš, da boš sproti iskal prenočišča);
 5. Fajn je, da priložiš tudi načrt potovanja;
 6. Najbolj pomembno pa je, da se termin dobi po predhodni najavi – za rezervacijo termina je potrebno pisati na vizatermin@gmail.com;
 7. Dodatne info dobiš na http://si.china-embassy.org/eng/lsfw/t1093553.htm.
03.5. Na dan, ko je Sašo oddal dokumentacijo na kitajskem veleposlaništvu, je rezerviral še prenočišče na otoku Olkhon na Bajkalskem jezeru. Polpenzion je znašal 33€ na osebo. Relativno drago. Če bi šel še enkrat izven sezone, ne bi nič rezerviral in se na licu mesta zmenil. Sašo je rezerviral tudi prevoz iz Irkutska na otok Olkhon. 150 rub rezervacija in dodatnih 700 rub šoferju. Tako prenočišče kot prevoz je rezerviral tukaj: http://olkhon.info/en/booking.html. Medtem sem jaz rezerviral še prenočišče v Ulan Batorju. Edini pogoj je bil, da lahko hostel izda povabilno pismo, ki je obvezno za slovenske državljane.

08.5. Sašo je prevzel kitajski vizum.

15.5. Na Dunajski ambasadi sem oddal dokumentacijo za mongolski vizum.

Kaj rabiš?
 1. Povabilno pismo – dobiš ga na Camel-track.com ali Zayahostel.com;
 2. Potni list veljaven še najmanj 6 mesecev z vsaj dvema prostima stranema;
 3. Natisnjeno in lastnoročno podpisano vlogo, ki jo dobiš tukaj: http://consul.mn/file/visa_application.pdf;
 4. Barvno fotografijo za dokumente;
 5. Bančno dokazilo o plačilu vizum pristojbine;
 6. Dodatne info dobiš na http://www.vienna.embassy.mn/eng/index.php?moduls=36.
23.5. Prevzeli smo mongolski vizum.

                                                                                                                                                                                             

0 komentarji:

Objavite komentar