12. april 2015

Kolesarska pot Solkan - Plave

Vsak kolesar, ki da nekaj nase, bo imel letos nov »projekt«. In sicer prekolesarit novo kolesarsko pot »Solkan-Plave«. Ampak počakaj, kolesarska pot uradno še ni odprta.

Najbolje je, da parkiraš na parkirišču pred Solkanom (45.975115, 13.648422), če je polno je dobra opcija tudi kajakaški center (45.972388, 13.642626). En dan bo speljana brv, ki bo povezovala kolesarsko pot na desnem bregu Soče in kajakaškim centrom na levem. Do takrat je pa potrebno čez Solkanski most proti Brdom in se po 200 metrih vzpona spustit levo. (45.975891, 13.644430) Tukaj se uradno začne skoraj 10 kilometrska kolesarska pot "Solkan-Plave". Namesto borbe za preživetje po vijugasti cesti, skupaj s tovornjakarji in lokalnimi cestnimi dirkači, uživaš v tišini, gladkem asfaltu in prijetni sapici, ki pihlja po dolini. Spodnje Soško dolino spoznaš iz popolnoma novega zornega kota.

Ko prideš v Plave imaš tri možnosti:
 1. Usedeš se na vlak in vrneš v Solkan.
 2. Greš po isti poti nazaj.
 3. Stisneš zobe in greš proti Kanalu (dodatnih 8km).

V vasi Plave nadaljuješ po precej neprometni cesti do Kanala. (46.040522, 13.587847) Načeloma nimaš kaj falit, samo naravnost ob Soči. Tukaj je super priložnost za poletno ohladitev: (46.055352, 13.619690) Takoj po vasi Anhovo moraš sicer zaviti za »Gorenje Polje« in se nato držati železniške proge.

Ko pa prideš v Kanal imaš tri možnosti:
 1. Usedeš se na vlak in vrneš v Solkan.
 2. Greš po isti poti nazaj.
 3. Stisneš zobe in greš proti Mostu na Soči (dodatnih 15km).

V Kanalu prečkaš most in zaviješ levo proti Avčam. Pot ponovno poteka po precej neprometni cesti, tokrat s pogledom na Soško dolino z levega brega. Ko prikolesariš v Avče vprašaš domačina, kako do Mosta na Soči. Tokrat ne izdam koordinat, se je treba tudi socializirat z domačini. Zapelješ na makadam, in se počasi a vztrajno vzpenjaš. Ko se cesta zravna se začnejo simpatičnimi zaselki, na koncu le-teh pa te pričaka Most na Soči.

V Mostu na Soči imaš tri možnosti:
 1. Usedeš se na vlak in vrneš v Solkan.
 2. Greš po isti poti nazaj.
 3. Stisneš zobe in greš proti Kobaridu (dodatnih 22km).

Do Kobarida ponovno poteka neobremenjena cesta, brez resnih klancev, po levem bregu Soče. Samo v Tolminu se promet nekoliko zgosti.
V Kobaridu imaš dve možnosti.
Vlaka namreč več ni.

Solkan-Plave
Avče-Most na SočiEDIT: letos smo to pot prevozili s Piaggio Ciaoti. Spodaj je video:                                                                                                                                                                                             

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Ta kolesarska je en sam paradoks!!!

Zanjo so morali zapravit celo premoženje...glej fensi ograje, klopce itd... vendar je neuporabna, ker je zmanjkalo denarja za zaščito pred plazovi...

Zdaj je uradno zaprta in baje, da te cajoti včasih pričakajo na koncu...a če graš tja v nedeljo se tare naroda...

Za nas cestarje je neuporabna, saj moraš na sredi, ko maš ful brzino ustavit in SESTOPIT!!!...it peš po stopnicah u šprintarcah (smrtno nevarno + blokeje uničiš...) Za nazaj je tudi tolko zajebano odšprintat ta klanec, da boljš, da ne probaš, če nisi ravno Peter Sagan...

Take cestice naj bi bile namenjene predvsem za nedeljske kolesarje (starejše, družinice itd.)...a projektant je naredil par konkretnih klancev... za nazaj ima vsaj 20%...tako, da tam gre večina peške...

Jaz jo ne uporabljam, saj mi soška nikoli ni bla neki problem. Zdaj samo čakam, da se bo 1 dan na začetku soške pojavila tabla: prepovedano za kolesarje!

Za kozlat!!!

Anonimni pravi ...

Če je mogoče ta blog še aktualen - od Avč do Mosta na Soči naj bi bila omenjena cesta težje prevozna z MTB zaradi plaza

Anonimni pravi ...

Če je ta blog še aktualen - pot do Mosta na Soči naj bi bila zaradi zemeljskega plazu že dlje časa težje prehodna in posledično precej zanemarjena.

Objavite komentar