10. april 2017

Štiridnevi program za izlet po Dolomitih

Glede na to, da sem bil to zimo že osmič v Dolomitih (3x poleti, 5x pozimi) se čutim dovolj pametnega in izkušenega, da izdelam 4 dnevni program po Dolomitih, Valtelini in italijanskemu delu Švice.
Seveda je dobrodošel tudi kakšen dan več, vendar verjamem, da boš tudi v podaljšanem vikendu videl-a vse. Glede na to, da so prenočišča relativno poceni, okoli 30€ na osebo z zajtrkom, se je čisto sprejemljivo podati na pot z osebnim avtomobilom.


1. dan je možen v dveh scenarijih. Za športne duše ali za nas ostale. Za športne duše gre tako: Štart ob 6.00 iz Ljubljane je čisto okej. Mimo Vidma do Tolmeča gre precej hitro. Prvi resen postanek naj bo Jezero ob Misurini, prelep pogled čez jezero na Tre Cime di Lavaredo ti da vedeti da si na pravi poti. Na tem jezeru se je odvijalo tekmovanje v hitrostnem drsanju med zimskimi olimpijskimi igrami v Cortini leta 1956. Na prelazu Tre Croci parkiraš in se odpraviš na označeno, relativno lahko, slabi dve uri dolgo pot do Lago de Sorapis. Če boš iskal-a po spletu jezera v Dolomitih, ti bo brskalnik v večini primerov predlagal prav to jezero. Po poti smo srečali različne zvrsti pohodnikov, od +75 let do +120 kil, pa tudi več organiziranih skupin mestnih mladcev, ki so glede na kondicijo prvič v življenju videli hrib od blizu. To le kot dokaz, da je pot primerna za vse, le volja je potrebna. Po hribolazenju je naslednji postanek modnena Cortina d'Ampezzo. Kratek ogled centra in nato spet na cesto, ki se bo začela konkretno dvigati in spuščati. Passo Giau, Passo Falzarego in za konec še Passo Valparola. Spanje v Corvari ali v okoliških vaseh. V Corvari je tudi kamp. Mi smo izbrali B&B za 25€ na osebo (http://www.garnimargit.it/de).
Opcija številka dve ima tragičen pridih. Štart pravtako ob 6.00 nato pa obisk jeza Vajont, ki je bil priča katastrofi nacionalne razsežnosti. Jez Vajont velja za najvišji jez v tedanjem času, pravi ponos Italije. V jezero je 9. oktobra 1963, zgrmel ogromen plaz z gore Tok, ki je povzročil, da je voda pljusknila čez jez in pod njim izbrisala mesto Longarone in še nekaj okoliških vasi. Voda je pljusknila tako visoko, da je oplazila vas Casso, ki leži 250 metrov višje od jeza. V nekaj minuath je bilo več kot 2000 mrtvih. Večine niso nikoli našli. Po domače povedano, kot da bi kamenček vrgel v poln kozarec vode. Od Cortine naprej pa po zgornjem planu.

Možnost številka ena:

Možnost številka dve:

Jezero ob Misurini



Lago de Sorapis


Cortina

Passo Giau

Slik Vajonta, ne bom še enkrat objavljal. Dobiš jih, če klikneš tukaj.

2.dan: Lepo se je zbuditi v osrčju Dolomitov. Hud višinski tempo se nadaljuje že zgodaj zjutraj. Najprej prelaz Gardena, nato pa dva najlepša v Dolomitih, prelaz Sella in Pordoi. Da se ne boš vračal-a po isti poti, greš mimo Arabbe do Mialge Ciapelle. Če je ura dovolj zgodnja in vreme dovolj stabilno, predlagam z gondolo na najvišji hrib dolomitov, 3343m visoko Marmolado. To je to, kar se tiče Dolomitov. Navigacijsko napravo usmeriš proti Bolzanu ali Meranu in čez Passo Fedaia na zahod. Pod navigacijsko napravo mislim na Garmin, TomTom, sopotnik-ca ali pa zemljevid. Če ti uspe do sončnega zahoda priovinkariti do Merana, super, sicer pa nič hudega. Saj smo na dopustu.


Passo Sella




Passo Pordoi



3.dan: Po mojem programu se turistični ogled Bolzana in Merana izpusti. Nadaljuje se po široki regionalki, ki pelje do Lago di Resia. To je akumulacijsko jezero, zaradi katerega so potopili celotno vas. Pustili so le cerkveni tir, nisem popolnoma prepričan ali je ostal zaradi religioznih ali turističnih namenov, presodi sam-a. Po ogledu jezera se vrneš nekaj kilometrov nazaj na enega vrhuncev tega izleta - Passo Stelvio. Večkrat razglašen za najlepši prelaz na svetu. Nevem, če je to res, je pa dovolj lep, da sem ga osebno obiskal že trikrat (za primerjavo v Škofji Loki sem bil dvakrat, v Vojskem nad Idrijo pa še nikoli). Od tam se najprej spustiš v Bormio in nato v brezcarinski Livigno, raj za nakupovanje šare. V Livignu lahko tankaš nesramno poceni gorivo. Med mojim zadnjim obiskom je dizel stal 0,77€ na liter. Tukaj je tudi primerno za spanje, saj se družinskih hotelov ne manjka. Naj bo to tvoja današnja zadnja postaja. Ne imeti sile s prihodom v Livigno, saj je do 16.00 vse zaprto zaradi popoldanskega počitka.

Opomba: Ker je Stelvio v tem trenutku zaprt zaradi snega me google maps noče poslat po pravi poti, prava pot je Merano-Lago di Resia-Passo Stelvio-Bormio-Livigno

Lago di Resia

Passo Stelvio, tik pod vrhom



Passo Stelvio, spuščanje na drugo stran





4.dan: Severno od Livigna je tunel, ki pelje čez, oziroma pod švicarsko mejo. Med prelazom Flüelapass in Davosom se bohoti ena najlepših dolin kar sem jih kdaj videl. Celo znana avtomobilska oddaja Top Gear je tukaj posnela nekaj kadrov. Davos kot mesto ni nič posebnega, razvit je predvsem politični turizem, saj se tukaj letno srečujejo vodje celotnega sveta in debatirajo o tem in onem. Pot nadaljuješ do St.Moritza, spet modneno mesto, kajtarski raj in nato spet v Livigno. Namesto čez Livigno lahko greš direkt na jug, na avtocesto Milano - Benetke, vendar je še en prelaz, ki ga je vredno izkusiti, mogoče na njem celo sončni zahod počakati, 2618 meterski Passo Gavia. Nato pa zares domov.


Flüelapass

Tako uro imel bi tudi jaz

St.Moritz

Spuščanje iz Passo Gavia


Dodatne slike in zgodbe o Dolomitih dobiš na teh linkih:


                                                                                                                                                                                             

0 komentarji:

Objavite komentar