1. junij 2016

Berlin, Potsdam, Dresden, 2.delPetek: Dan, ki je bil od jutra do večera rezerviran za Berlin. Najprej sva se poskusila prebiti na vrh televizijskega stolpa na Alexandrovem placu, vendar nas je čakalna doba dveh ur od tega odvrnila. Medtem ko sem jedel breskev pred enim trgom, se je pred mano odvila prava policijska akcija. Kar naenkrat so štirje policisti v civilu položili na tla in vklenili pol ducata "potemnjenih" žeparjev. Po priporočilu Natašine prijateljice Heike, smo šli na sladoled v Hokey Pokey. Baje najboljši sladoled v Berlinu. Ni bil slab. Na željo Senkota smo obiskali kar nekaj parkov. In skupaj ugotovili, da Berlinčani ne poznajo kosilnic. Povsod vsaj pol metra visoka trava. Hecal sem se, da bo Senko dobil berlinskega klopa in ga tudi je! Po parkih so nepogrešljive tudi prazne pločevinke piva in zamaški raznih pijač iz bogve kakšnega žura. Ampak kaj češ, tudi to je – poleg grafitov na vsakem koraku – simbol liberalnega mesta. Ali samo izgovor? Zvečer sva z Natašo v kombiju odigrala turnir enke in briškule.

Med akcijo

Malo drugačen hotelHokey PokeyEden bolj urejenih parkovNaleteli smo na firmenlauf z različnimi prevoznimi sredstvi

in še klasični maratonSobota: Zjutraj smo se s kombijem odpravili do osemnadstropnega nakupovalnega središča KaDeWe. Kaj čem rečt. Nič posebnega. Narejeno je po istem kopitu kot Macy's v New Yorku. Lepo za videt, netipični izdelki, vso mogočo šaro se dobi, ampak za to tudi pošteno plačaš. Kupili smo Rubikovo kocko velikosti 2 x 2 x 2. Dopoldne smo šli do bližnjega Potsdama, kjer se v mestu nahaja velik park. Oziroma veliko mesto v parku. Potsdam je priljubljen predvsem med Berlinčani, kamor se gredo le-tej "odpočiti" od mestnega vrveža. Meni osebno se je zdelo, da zaradi morja turistov v mestu vlada še večji kaos kot v centru Berlina. Ni nam bilo pretirano všeč, zato smo se pozno popoldne odpeljali proti Dresdnu. Slednja destinacija po prvotnem planu ni bila predvidena. Po poti sem izbrskal pomembne informacije o mestu in rečem lahko samo ''waw''.
Dresden je bil pred drugo svetovno vojno hitro rastoče kulturno in industrijsko mesto. Tik pred koncem druge svetovne vojne so ga "zavezniki" brutalno bombardirali, z namenom, da bi sesuli moralo nemškemu civilnemu prebivalstvu. V treh dneh bombardiranja so porušili skoraj šestdeset odstotkov mesta in po prvih ocenah pobili 250.000 civilistov. Dresden si še dandanes ni popolnoma opomogel. Še pred nekaj leti je bilo moč po mestu videti uničene stavbe.
Utaborili smo se pod mostom in plačali 3€ parkirnine, ki je veljala od sobote zvečer do ponedeljka zjutraj. Zvečer smo šli v prelep center, pojedli nekaj tipično nemškega – kebab in si ob pivu ali dveh ogledali finale lige prvakov.

Potsdam

Dresden

Dresden

Okoli centra Dresdna

Center

Zadnje prenočišče

Nedelja: Dopoldne sprehajanje po centru, popoldne pa domov. Sredi Češke smo z avtoceste zavili v naključno vas, kjer smo se ustavili na kosilu. Plačala je Nataša, ker je dan prej izgubila stavo glede zmagovalca lige prvakov.

Skupno smo prevozili 1520km.
Porabili 127,65 litrov nafte (126,9€)
Za prenočitve porabili 3€
Po betulah cca 100€
Skupni stroški 358€ za dve osebi.


                                                                                                                                                                                             

0 komentarji:

Objavite komentar