30. marec 2015

New York, Washington 2015, 3.del



6.dan: Mahnila sva jo na sever, mimo Rockafeller centra po Broadwayski ulici do Central Parka. Tako zelo opevan park se mi ni zdel nič posebnega, osebno mi je lepši Prater na Dunaju, ni pa niti nič manjši. Šla sva mimo obrobja parka, kjer je bil ustreljen John Lenon. Nataša je poslikala vse veverice v parku. Čisto vse. Nameravala sva si ogledati dva muzeja, Metropolitan Museum of Art in Guggenheim Museum, a so se vstopnine vrtele okoli 25$, zato se zanju nisva odločila. Ob naslednjem obisku bi si bilo nemara pametno omisliti Citypass ali kaj podobnega ter si s tem omogočiti brezplačne oziroma občutno znižane vstopnice. Pred popoldanskim počitkom sva obiskala še Chelsea Market. Zvečer pa naju je čakal eden od vrhuncev izleta. Broadwayski muzikal 'Mamma Mia!'. Muzikal, ki ga uprizarjajo že od leta 2001, dvakrat na dan, skoraj vsak dan, pa je še vedno non-stop razprodan. Fotografiranje žal ni bilo dovoljeno. Tako jaz kot Nataša sva bila nad njim popolnoma navdušena in sva sklenila, da si greva naslednjič ogledat vsaj še 'The Lion King'. Po predstavi sva šla na jug Manhattna ter s trajektom še enkrat na State Island, da sva Kip svobode in New York videla še v večerni preobleki.

Rockaffeler center


Veverica

Še tadruga veverica

To pa jo je blo potreba res slikati

Tukaj je pa slikana vejica za veverico





In potem je prišel naredit red

Mozaik posvečen Lennonu


Chelsea Market


Božiča je dokončno konec! (Marec 2015)


Nacionalni dolg, ki se vsako sekundo dvigne za 10.000$

Vrsta za vstop







7.dan: Med jutranjim pohajkovanjem po mestu sva opazila nenavadno veliko število pijanih in v zeleno oblečenih mladcev. Šele kasneje ob povorki sva ugotovila, da se v mestu odvija St. Patrick's day. Za panoramski pogled na mesto sva izbirala med dvema nebotičnikama. Empire State Building in Top of the Rock v Rockeffeler Centru. Odločila sva se za slednjega, saj ima lepši pogled na Central Park, pa tudi Empire State Building vidiš. Cena je v obeh primerih 29$ na osebo. Še prej pa sva si ogledala 'hišo na kntwnu' oziroma Flatiron Building ter mestno ljudsko knjižnico. Zvečer drugi vrhunec. Tekma NBA med domačini New York Knicks in gosti San Antonio Spurs. Kljub temu, da so domačini zaostajali za več kot 10 točk, so po podaljških zmagali. Vzdušje skoraj 20.000 glave množice navijačev je bilo neverjetno. Videl sem športno navijanje, ki ga nisem navajen - domači navijači so z aplavzom nagradili domala vse dobre poteze in koše gostov. Žvižgov ni bilo slišati.

Madison Square Garden

Flatiron Building

Voziček ni za otroka...

... ampak za tega veselkota s čeveljčki

Central Park na severu

Empire State Building na jugu


Irska promenada








8.dan: Dan odhoda. Zjutraj sva naredila še krajši sprehod, nato pa sva se z metrojem in avtobusom odpravila proti letališču. Na avtobusu sem lahko še enkrat opazoval impresivne ameriške tovornjake z dolgimi prikolicami, pod katerimi bi se dejansko res dalo zapeljati z avtomobilom. Filmi Fast & Furious so vse prej kot fantazija.


Sončni zahod

In čez par ur še sončni vzhod

Najin prvi obisk ZDA je trajal le dober teden dni, zato sva se osredotočila predvsem na Manhattan in Washington. Z Natašo sva mnenja, da sva imela na razpolago dovolj časa, da sva si ogledala domala vse, kar naju je zanimalo. V kolikor pa bi hotela obiskati še ostale predele New Yorka in recimo muzeje v Manhattnu, bi verjetno potrebovala še dodaten teden. Pa drugič.

                                                                                                                                                                                             

0 komentarji:

Objavite komentar