22. februar 2013

Budapest - Bamako 2013, 3.teden



15.dan Čez noč smo imeli nekaj težavic zaradi tablet proti malariji. Eden od stranskih učinkov so namreč zelo bujne sanje, ki v kombinaciji s strahom pred Tuaregi naredijo svoje. Na poti v kamp, ki ga priporočajo v roadbooku, smo precej hitro zapeljali v eno od miljon lukenj in tako zvili platišče, da se je spustila guma. Kamp ob reki Gambia sredi džungle je bil zares fenomenalen. Kot v filmih. Zato smo se kar hitro odločili, da ostanemo tukaj.

Prevozili 404km.

Senegalsko naselje



16.dan Zjutraj smo se odpravili na vožnjo s čolnom, vodič nam je razkazal vse vrste ptic, ki bivajo na tem območju, ob obali so nam sledile opice in nekaj podvodnih konj se je namakalo. Dobro uro trajajoče križarjenje je bilo vredno plačanega denarja (5€ na glavo). V popoldanskih urah smo se odpravili proti meji z Gvinejo-Bissau. Pot je bila neznosna, polna prahu, nič asfalta, vsaj na mejnem prehodu so nam prikrajšali muke in so nas spustili po hitrem postopku. Pri nočni vožnji do gostujoče vasi smo imeli problem z lučmi, obema žarometoma so se namreč zaradi vibracij polomili nosilci in sta odpovedala. Dve daljinki nista nikoli delali, ena je dan prej odpadla, tako da nam je delala le ena, pa še tista samo po ritmu tresljajev. Ob prihodu v gostujočo vas nas je pričakalo veliko domačinov. Bili so pretirano vsiljivi, vse dokler ni ob našem avtu zmanjkala celotna potovalka z darili. To ni bil osamljen primer, saj se je veliko tekmovalcev pritožilo organizatorju. Od takrat naprej je bilo vse pod ključem.

Prevozili 251km.







Maltežani niso imeli sreče




Zaradi tresljajev na cesti smo koraj zgubili žmigavec

Meja z Gvinejo-Bissau s pridihom karnevala

17.dan Zjutraj se je stanje samo še poslabšalo, obkolila nas je dobesedno cela vas in se začela ruvati za donacije in rabljen materjal, ki so ga tekmovalci pustili. Napetost je prišla do te točke, da sta dva “domačina” potegnila mačeto in si delala pot med ostalimi. Doživeli smo pravo bedo ljudi, ki nimajo nič. Ker je bil današnji cilj Bissau, torej konec rallyja, smo morali dobiti nov dom palici za meritev obcestnega snega, ki smo ga dobili na Nordkappu. Nov dom ima v osrčju džungle. Ker smo imeli še kar nekaj materiala za donacije in smo se raje izogibali območjem z veliko ljudmi, smo izbrali nekaj manjših zaselkov ob cesti in neizmerno razveselili domačine z zdravstvenim materialom, oblekami in igračami. Niso vsi zlobni v Gvineji-Bissau. Toliko smo se zamotili na poti v Bissau, da smo zamudili uraden zaključek rallyja. Že takoj ko smo vstopili v mesto, so me začeli domačini ustavljati in nagovarjati če prodam avto. Očitno bo Uno prodan za dober denar. Ker je bil za večer napovedan velik karneval, so nas policisti pospremili na vojaško letališče, kjer bodo avti na varnem in naslednji dan bo organiziran uradni sejem. Vsaj tako sem si jaz razlagal. V roadbooku je bil zaznamek, da je veliko policistov v civilu in da če slišiš piščalko, je bolje, da se ustaviš. Očitno so pozabili da na karnevalu imajo več ali manj vsi piščalke. Cene hotelov so bile povsem evropske, za 3-posteljno sobo smo namreč plačali 90€/noč.

Prevozili 234km.


Potencialni kupci

Zadovoljen malček z igračami, ki jih je doniral Casino Park

18.dan Ob prihodu na letališče nas je organizator opomnil, da naj prodamo avto tukaj, saj v primeru, da ga bomo hoteli prodat na ulici, nam ga lahko tudi zaplenijo. Ceno za Unota sem postavil 1200€. Najdražji Uno v tem času na avto.net se je prodajal za 650€, in to novejši model. Na koncu sejma sem ga prodal tistemu, ki si ga je tekom dneva prišel ogledat najmanj 10x. Odšel je v dobre roke in sicer profesorju na zdravstveni šoli. Nekoliko težko mi je bilo se ločiti od Unota, saj nas je nenazadnje pripeljal tako daleč brez najmanjšega problema. Poleg tega, da je bil član naše družine skoraj 20let. Bo pa ostal lep spomin.

Sejem

Novi lastnik odhaja

Izkupiček Frontera + Uno

Obala mesta Bissau

Bissau

Nekaj slik karnevala izposojenih od Litvanske ekipe Abacus:




Konec? Ubistvu ne. Saj v kratkem prihaja prvi Flawa Pawa kratki film :) Tako da ostanite povezani s FlawaPawa.com :)

                                                                                                                                                                                             

4 komentarji:

Ivan pravi ...

Odlicen potopis, ob takih storjah se ti kar zahoce, da gres :)

Anonimni pravi ...

TommGun,zanimivo potovanje. V tem času 2012 prevozili isto pot sami, vendar v 60 dneh. Že tretjič na tej poti in upam ne zadnjič. Škoda, da niste bili več časa, pa še Gambijo ste izpustili. Pa drugič.)
lp marko

Tajda pravi ...

Kapo dol, respect! :) LP, Tajda

NinaJ pravi ...

Super prispevek, ravno se odpravljava na reli v marcu! Zelo uporabno in iskreno.

Objavite komentar